75 Vjet Gjimnastikë

Federata Shqiptare e Gjimnastikës feston 75 vjetorin e themelimit të saj, një moment i rëndësishëm për historinë e sportit dhë zvhillimin e gjimnastikës në Shqipëri.

Lindja, përhapja dhe zhvillimi i gjimnastikës sportive në vendin tonë është shoqëruar pa dyshim dhe me një rritje sasiore dhe cilësore të saj. Pjesëmarrja e ekipeve përfaqësuese dhe individëve të vecantë në aktivitetet ndërkombëtare, të gjimnastikës në dekadat e fundit, tregojnë qartë për punën këmbëngulëse e plot pasion të trajnerëve, specialistëve e gjimnastëve tanë.

Presidenti i Federatës Shqiptare të Gjimnastikës ka bërë sot një mesazh urimi për të gjithë komunitetin e gjimnastikës dhe shoqërinë shqiptare me rastin e 75-vjetorit të krijimit të Federatës.

Lajme dhe evente

Shiko te gjitha

Disiplinat

Gjimnastika ka një histori të gjatë të themeluar në argëtim dhe demonstrim të atletizmit. Gjatë shekujve, gjimnastika ka evoluar në sportin aktual që njohim sot. Rritja e shpejtë e popullaritetit të gjimnastikës krijoi nevojën për rregullim.

Aktualisht Federata Ndërkombëtare e Gjimnastikës (FIG) është organi drejtues për këtë sport me tetë disiplina unike duke përfshirë gjimnastikën artistike të femrave, gjimnastikën artistike të meshkujve, gjimnastikën akrobatike, trampolinën, gjimnastikën ritmike, gjimnastikën aerobike, gjimnastikën për të gjithë dhe parkour. Secila disiplinë ka një kod individual të sjelljes, një kod pikëzimi, kriteret e pranueshmërisë për pjesëmarrje, dhe kërkesat e ndryshme të forcës, fuqisë dhe fleksibilitetit.

Edukimi

Programi Akademia FIG është kulmi i një programi arsimor mbarëbotëror për trajnerë në shtatë nga disiplinat FIG.

Filozofia themelore doli nga një përmbledhje dhe analizë gjithëpërfshirëse në të gjithë botën e literaturës së shkencës sportive në lidhje me karakteristikat e rritjes dhe zhvillimit të fëmijës ndërsa përparon nga lindja deri në moshën e rritur dhe se si kjo njohuri duhet të ketë implikime për trajnimin.

Zyrat e Federatës Shqiptare të Gjimnastikës ndodhen pranë Parkut Olimpik, Rruga Liman Kaba, Tiranë.