Gjimnastika Artistike është një nga sportet më të njohura, të festuara dhe plotësisht moderne për gratë, që ka pësuar më shumë transformime sesa mbase çdo sport tjetër olimpik. Me një kombinim drithërues të guximit dhe hirit, gjimnastet kryejnë elemente sfiduese në katër aparate – Kërcime me mbështetje, paralele e shkallëzuar, trah ekuilibri, ushtrime të lira akrobatike – me theks në shkathtësinë, artistikën, fleksibilitetin, fuqinë dhe stilin.

Megjithëse ka shumë gjëra të përbashkëta me Gjimnastikën për Meshkuj, Gjimnastika Artistike e Grave është dukshëm unike dhe është një vitrinë për përsosmërinë në sportin e grave. Aparatet kanë evoluar dhe sporti është shndërruar nga gjenerata të njëpasnjëshme gjimnastësh që shtyjnë kufijtë e fizikës më tej, gjithmonë duke ndjekur moton olimpike të Citius, Altius, Fortius (“Më shpejtë, Më lartë, Më fortë”) dhe duke garuar me njëri-tjetrin për të krijuar lëvizje të reja dhe emocionuese.

Kërcimet me mbështetje janë ngjarja më e shpejtë dhe përmban një gjimnaste që lëviz vetë mbi një tryezë me vrap në sprint të plotë, duke u kthyer ose duke u rrotulluar përsëri në dyshek. Paralelet e shkallëzuara përfshijnë gjimnastë që kryejnë elemente lëkundëse rreth dy paraleleve asimetrike, duke u shkëputur nga paralelja dhe kapur përsëri atë, ndërsa Trahu i Ekuilibrit përfshin rrëzim, akrobaci, koreografi dhe elementë vallëzimi në një tra të ngushtë vetëm 10 cm të gjerë. Ushtrimet e lira akrobatike janë ngjarja e vetme që përcaktohet në muzikë dhe përmban rrëzime, hapa, kthesa dhe koreografi.

Në të gjitha ngjarjet, gjimnastët vlerësohen sipas vështirësisë së ushtrimit, ekzekutimit, së bashku me dinamikën, duke përfshirë lartësinë dhe distancën nga aparati, dhe duhet të tregojnë forcë, fleksibilitet, ekuilibër dhe ritëm.

Ngjarjet kryesore

Lojrat Olimpike

Gjimnastika Artistike e Grave bëri debutimin e saj në Lojërat Olimpike Verore 1928 në Amsterdam, dhe pas një pauze në 1932, ka qenë pjesë e Lojërave Olimpike verore që nga viti 1936. Lojërat Olimpike janë maja e kalendarit katër-vjeçar botëror të Gjimnastikës. Gjimnastika Artistike është gjithashtu pjesë e Lojërave Olimpike Verore, të mbajtura për herë të parë në 2010.

Kampionatet Botërore

Kampionatet botërore mbahen çdo vit me përjashtim të viteve Olimpike dhe janë të hapura për konkurrentët e moshave të larta (16 e më shumë për gratë). Vetëm trembëdhjetë vende morën pjesë në kampionatet botërore 1934 në Budapest ku gratë u përfshinë për herë të parë, por kampionatet e sotme botërore tani janë një ngjarje vërtet globale dhe janë ngjarja më prestigjioze në këtë sport krahas Lojërave Olimpike.

Organizuar nga Federata Hungareze e Gjimnastikës, Kampionati i parë Botëror për Junior është planifikuar për 2019 dhe do të mbahet si një ngjarje prove me përfshirje të mundshme të përhershme në kalendarin FIG.

Kupa e Botës

Pas Lojërave Olimpike, Kampionateve Botërore dhe ngjarjeve kontinentale, garat e Kupës Botërore FIG janë ngjarjet më të njohura në kalendarin ndërkombëtar. Seria e Kupës së Botës përfshin ngjarje të gjithëpërfshirjes dhe ngjarje vetëm për aparate. Një sistem pikësh përcakton fituesin e përgjithshëm të serive. Duke filluar në nëntor 2018 në Cottbus (GER), seria e Kupës së Botës për herë të parë do të jetë pjesë e garës së kualifikimit Olimpik.

Kupa Botërore e Sfidave

Garat e Kupës Botërore të Sfidave janë ngjarje të mëdha FIG që tërheqin pjesëmarrje të gjerë. Ato synojnë të mbështesin federatat e bashkuara në zhvillimin e Gjimnastikës në të gjithë botën përmes organizimit të ngjarjeve ndërkombëtare me standard të lartë FIG. Në çdo garë të Kupës Botërore të Sfidave, gjimnastët kanë mundësinë të fitojnë çmime dhe pikë që llogariten në Listën e Renditjes së Kupës së Sfidës Botërore.