Lindur në shpërthimin e fitnesit të viteve 1970 dhe 1980, Gjimnastika Aerobike bashkon sekuencat kryesore të ushtrimeve Aerobike – përfshirë shtatë hapat e saj themelorë të kombinuar me lëvizjet e krahut – me elementë të vështirësisë së Gjimnastikës, tranzicione origjinale / krijuese, bashkëpunime dhe ndërveprime midis anëtarëve dhe ngritësve. Rutinat janë të frymëzuara nga muzika, të kryera në sinkron me një ritëm lëvizës dhe fraza, dhe duke përdorur melodinë dhe temën e saj në tërësi.

Gjimnastika Aerobike konkurruese ofron disa platforma për të shfaqur larminë dhe kreativitetin e disiplinës. Gjimnastët mund të garojnë veçmas, ose në Çifte të Përziera, Trios, Grupet me pesë ose në rastin e Aerobic Dance dhe Aerobic Step, ekipe me tetë. Në të gjitha kategoritë, lëvizja e vazhdueshme mbulon të gjithë hapësirën e konkurrencës, duke përfshirë lëvizjet dysheme dhe ajrore në muzikë.

Ngjarjet kryesore

Kampionatet Botërore

Kampionatet botërore mbahen dy herë në vite madje edhe janë garuar në katër kontinente. Kampionatet botërore të mbajtura për herë të parë në vitin 1995 me 34 kombe, janë maja e këtij sporti.

Kupa e Botës

Garat e Kupës Botërore FIG janë pikat kryesore të kalendarit ndërkombëtar për Gjimnastikën Aerobike. Seria e Kupës së Botës përfshin të gjitha ngjarjet, dhe një sistem pikësh përcakton një renditje botërore dhe kampion të përgjithshëm të serive.

Lojërat Botërore

Gjimnastika Aerobike është pjesë e programit në Lojërat Botërore, një lojë katërvjeçare me shumë veprimtari për sportet jo në Lojërat Olimpike. Gjimnastika Aerobike u njoh nga Shoqata Ndërkombëtare e Lojërave Botërore në 1997 në kohë për t’u bashkuar me programin për Lojërat e pestë Botërore në Finlandë.