Gjimnastika Akrobatike është performanca dhe partneriteti i pjesëve të barabarta, pasi grupet e gjimnastëve punojnë së bashku për të përfunduar bëma spektakolare dhe të jashtëzakonshme.

Gjimnastët akrobatikë performojnë në çifte, treshe ose grupe, në të cilat përdoren madhësia dhe aftësia e gjimnastikës individuale për të plotësuar njëra-tjetrën. Vendosur në muzikë dhe të ndërthurur me koreografi, rutinat ndërthurin artin dhe aftësinë ndërsa gjimnastët kryejnë elemente statike të tillë si ekuilibra dhe qëndrime; dhe elementë dinamikë të tillë si ngritje, gjuajtjet me salto dhe kthesa komplekse; dhe aftësitë e rrëzimit.

Çiftet dhe ushtrimet në grupe duhet të përfshijnë piramidat njerëzore që krijohen nga gjimnastët dhe duhet të mbahen për tre sekonda për t’u shënuar; ushtrimi i çifteve duhet të përmbajë të paktën gjashtë elementë të bilancit të partnerit të mbajtur për dy sekonda. Gjimnastika Akrobatike Konkurruese përbëhet nga pesë formacione në grupe: Çiftet e Grave dhe Çiftet e Burrave, Çift i Përzier (meshkuj dhe femra), Grupi i Grave (tre femra) dhe Grupi i Burrave (katër meshkuj). Secila palë ose grup kryen tre rutina – ekuilibër, dinamik dhe i kombinuar – në konkurrencë.

Ngjarjet kryesore

Kampionatet Botërore

Kampionatet Botërore mbahen dy herë në vite madje dhe janë garuar në tre kontinente. Kampionatet e para botërore në 1974 panë akrobatë nga vetëm shtatë kombe, por Kampionatet e sotme Botërore tani janë një ngjarje vërtet globale dhe janë ngjarja më prestigjioze në këtë sport.

Kupa e Botës

Kupat e para Botërore në Akrobaci Sporti paraprijnë FIG, që zhvillohen midis 1973 dhe 1993. Sot, garat e Kupës Botërore FIG janë pikat kryesore të kalendarit ndërkombëtar për Gjimnastikën Akrobatike. Seria e Kupës së Botës përfshin të gjitha ngjarjet, dhe një sistem pikësh përcakton një renditje botërore dhe kampion të përgjithshëm të serive.

Lojërat Botërore

Që nga viti 1993, Gjimnastika Akrobatike ka qenë pjesë e programit në Lojërat Botërore, gara me shumë ngjarje për sportet që nuk janë në Lojërat Olimpike. Organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Lojërave Botërore, Lojërat Botërore mbahen çdo katër vjet dhe përfshijnë të gjitha ngjarjet e Gjimnastikës Akrobatike.