Me rrënjët e saj në Greqinë e Lashtë, Gjimnastika Artistike është po aq e lashtë sa edhe spektakolare, duke kombinuar shpejtësinë, forcën, fuqinë dhe fleksibilitetin me aftësi rrëzimi dhe akrobatike, të gjitha këto të kryera me një theksim të stilit. Sporti gjithnjë në zhvillim vazhdon të përshtatet për mijëvjeçarët e rinj pasi i qëndron besnik motos olimpike të Citius, Altius, Fortius (“Më shpejtë, Më lartë, Më fortë”).

Gjimnastët shfaqin forcë mbinjerëzore ndërsa sfidojnë gravitetin dhe shtyjnë kufijtë e fizikës në gjashtë ngjarje të ndara: ushtrime të lira akrobatike, kal me doreza, unaza, kërcime me mbështetje, paralele gjimnastikore dhe hekur gjimnastikor.

Ushtrimet e lira akrobatike përmbajnë rrëzime dhe elementë të tjerë akrobatikë. Kali me doreza kërkon që gjimnastët të tregojnë qarqe, flakë dhe elementë të tjerë lëkundës mbi kalë. Unazat janë provë e qëndresës dhe forcës, me gjimnastët që mbështesin veten e tyre dhe kryejnë mbajtëse komplekse me krahët e tyre. Kërcimet me mbështetje, një nga dy ngjarjet e fuqisë së bashku me ushtrimet e lira akrobatike, është ngjarja më e shpejtë dhe përmban një gjimnast që lëviz vetë mbi një tryezë me vrap në sprint të plotë. Paralelet dhe hekuri gjimnastikor janë ngjarje të lëkundura me lëshime të shpeshta dhe një zbritje të madhe.

Në të gjitha ngjarjet, gjimnastët vlerësohen sipas vështirësisë së ushtrimit, ekzekutimit, së bashku me dinamikën, duke përfshirë lartësinë dhe distancën nga aparati, dhe duhet të tregojnë forcë, fleksibilitet dhe ekuilibër.

Ngjarjet kryesore

Lojrat Olimpike

Gjimnastika Artistike për meshkuj ka qenë pjesë e Lojërave Olimpike verore që nga antikiteti deri në ringjalljen moderne të filluar në 1896, dhe Lojërat Olimpike janë maja e kalendarit katër-vjeçar botëror të Gjimnastikës. Gjimnastika Artistike është gjithashtu pjesë e Lojërave Olimpike Verore, të mbajtura për herë të parë në 2010.

Kampionatet Botërore

Kampionatet Botërore mbahen çdo vit, përveç në vitet Olimpike dhe janë të hapura për konkurrentë madhorë (18 e më shumë për meshkuj). Vetëm katër vende – Belgjika, Franca, Luksemburgu dhe Hollanda – morën pjesë në kampionatet e para botërore në 1903 në Antwerpen, por sot kampionatet botërore janë një ngjarje me të vërtetë globale dhe janë ngjarja më prestigjioze në këtë sport krahas Lojërave Olimpike.

Organizuar nga Federata Hungareze e Gjimnastikës, Kampionati i parë Botëror për Junior është planifikuar për vitin 2019 dhe do të mbahet si një ngjarje prove me përfshirje të mundshme të përhershme në kalendarin FIG.

Kupa e Botës

Pas Lojërave Olimpike, Kampionateve Botërore dhe ngjarjeve kontinentale, garat e Kupës Botërore FIG janë ngjarjet më të njohura në kalendarin ndërkombëtar. Seria e Kupës së Botës përfshin ngjarje të Gjithëpërfshirjes dhe ngjarje vetëm për aparate. Një sistem pikësh përcakton fituesin e përgjithshëm të serive. Duke filluar në nëntor 2018 në Cottbus (GER), seria e Kupës së Botës për herë të parë do të jetë pjesë e garës së kualifikimit Olimpik.

Kupa Botërore e Sfidave

Garat e Kupës Botërore të Sfidave janë ngjarje të mëdha FIG që tërheqin pjesëmarrje të gjerë. Ato synojnë të mbështesin federatat e bashkuara në zhvillimin e Gjimnastikës në të gjithë botën përmes organizimit të ngjarjeve ndërkombëtare me standard të lartë FIG. Në çdo garë të Kupës Botërore të Sfidave, gjimnastët kanë mundësinë të fitojnë çmime dhe pikë që llogariten në Listën e Renditjes së Kupës së Sfidës Botërore.