E ndikuar shumë nga baleti dhe vallëzimi modern, Gjimnastika Ritmike është momenti i sportit dhe artit. Kryerja e rutinave me muzikë, si individë ose në grupe, gjimnastët ritmikë mahnitin audiencën me aftësinë e tyre ndërsa kryejnë manovra jashtëzakonisht të vështira me aparate të dorës: Rrethe, topa, birila, fjongo dhe litarë.

Fleksibiliteti dhe interpretimi muzikor janë elementë të rëndësishëm në një ushtrim ritmik. Sidoqoftë, është shuma e rrezikut që një gjimnast ndërmerr, shpesh duke hedhur aparatin disa metra në ajër dhe duke e humbur nga sytë gjatë kryerjes së hapave mahnitës, kthesave ose manovrave akrobatike para se ta rigjej atë – shpesh në kapje të pamundura – që përcakton rutina.

Ngjarjet kryesore

Lojrat Olimpike

Megjithëse rutinat e grupeve me aparate u kryen në Lojërat Olimpike moderne të hershme, Gjimnastika Ritmike si një disiplinë e veçantë debutoi në Lojërat Olimpike 1984 në Los Anxhelos. Ngjarja e Grupit iu shtua programit në Lojërat Olimpike 1996 në Atlanta. Lojërat Olimpike janë maja e kalendarit katër-vjeçar botëror të Gjimnastikës. Gjimnastika Ritmike (Gjithëpërfshirëse Individuale) është gjithashtu pjesë e Lojërave Olimpike Verore të të Rinjve, të mbajtura katër herë që nga viti 2010. Dy edicionet e para të YOG gjithashtu paraqitën një ngjarje të Grupit Ritmik, i cili u hoq nga programi në 2018.

Kampionatet Botërore

Kampionatet botërore mbahen çdo vit me përjashtim të viteve olimpike dhe janë të hapura për konkurrentë madhorë (16 e më shumë). Kampionatet e para botërore panë vetëm 28 garues nga 10 kombe, por kampionatet e sotme botërore tani janë një ngjarje vërtet globale dhe janë ngjarja më prestigjoze në këtë sport krahas Lojërave Olimpike.

Organizuar nga Federata Ruse e Gjimnastikës Ritmike, Kampionati i parë Botëror për Junior është planifikuar për 2019 dhe do të mbahet si një ngjarje prove me përfshirje të mundshme të përhershme në kalendarin FIG.

Kupa e Botës

Pas Lojërave Olimpike, Kampionateve Botërore dhe ngjarjeve kontinentale, garat e Kupës Botërore FIG janë ngjarjet më të njohura në kalendarin ndërkombëtar. Seria e Kupës së Botës përfshin ngjarje individuale të të gjithë rrethit, finale të aparateve dhe ngjarje në grupe. Një sistem pikësh përcakton një renditje botërore dhe kampion të përgjithshëm të serive. Seria e Kupës së Botës 2020 për herë të parë do të jetë pjesë e garës së kualifikimit Olimpik për gjimnastë individualë ritmikë.

Kupa Botërore e Sfidave

Garat e Kupës Botërore të Sfidave janë ngjarje të mëdha FIG që tërheqin pjesëmarrje të gjerë. Ato synojnë të mbështesin federatat e bashkuara në zhvillimin e Gjimnastikës në të gjithë botën përmes organizimit të ngjarjeve ndërkombëtare me standard të lartë FIG. Në çdo garë të Kupës Botërore të Sfidave, gjimnastët kanë mundësinë të fitojnë çmime dhe pikë që llogariten në Listën e Renditjes së Kupës së Sfidës Botërore.

Lojërat Botërore

Meqenëse titujt individualë nuk përfshihen në Gjimnastikën Ritmike në Lojërat Olimpike, katër veprimtaritë (aktualisht rrethe, topa, birila dhe fjongo) janë pjesë e programit në Lojërat Botërore, një lojë me katër ngjarje shumëvjeçare për sportet që nuk janë në Lojërat Olimpike.