Nga të gjitha disiplinat e Gjimnastikës, gjimnastët e trampolinës marrin vëmendjen më të madhe, duke emocionuar audiencat me bëmat e tyre të fluturimit të lartë dhe duke jetuar plotësisht në përputhje me moton Olimpike të Citius, Altius, Fortius (“Më shpejtë, Më lartë, Më fortë “). Kjo është veçanërisht e vërtetë për pjesën “Më lartë”: Atletët përdorin trampolinën për t’u katapultuar në lartësi që mund të kalojnë 10 metra, lartësinë e një ndërtese trekatëshe. Pa pajisje teknologjike të ngjitura në trup, trampolimi është po aq afër sa qeniet njerëzore të arrijnë vetë fluturimin.

Gjimnastët e Trampolinës garojnë në një nga katër kategoritë: Trampolinë Individuale, Trampolinë e Sinkronizuar, DoubleMini-trampolinë dhe Tumbling. Gjimnastët më të mirë shpesh specializohen në dy nga katër disiplinat: Trampolinistët individualë shpesh garojnë gjithashtu në Synchro, ndërsa disa gjimnastë të DoubleMini marrin pjesë në Tumbling në nivelin Botëror.

Marrëdhënia midis gjimnastit dhe trampolinës është thelbësore, pasi një ngritje ose ulje e kryer keq mund të katapultojë një gjimnast nga pajisjet mbi dyshekët më poshtë. Ndryshe nga format e tjera të gjimnastikës, një rënie nga trampolina i jep fund një rutine, duke i dhënë secilit ushtrim një element shtesë të pezullimit.

Ngjarjet kryesore

Lojrat Olimpike

Që kur Trampolina u bë një sport Olimpik në 2000, Lojërat Olimpike janë bërë kulmi i kalendarit botëror katër-vjeçar të Trampolinës. Trampolina (rutinat individuale) është gjithashtu pjesë e Lojërave Olimpike Verore të të Rinjve, të mbajtur për herë të parë në 2010.

Kampionatet Botërore

Për herë të parë u mbajt në 1964 me 12 shtete – dhe u mbajt dy herë nga 1970–98 – Kampionati Botëror i Gjimnastikës në Trampolinë tani mbahet çdo vit, me përjashtim të viteve Olimpike. Kampionatet Botërore në vitin para Lojërave Olimpike shërbejnë si një kualifikues i rëndësishëm Olimpik.

Organizuar nga Federata Ruse e Gjimnastikës Ritmike, Kampionati i parë Botëror për Junior është planifikuar për 2019 dhe do të mbahet si një ngjarje prove me përfshirje të mundshme të përhershme në kalendarin FIG.

Kupa e Botës

Pas Lojërave Olimpike, Kampionateve Botërore dhe ngjarjeve kontinentale, garat e Kupës Botërore FIG janë ngjarjet më të njohura në kalendarin ndërkombëtar. Kupat e Botës përfshijnë ngjarje individuale dhe të sinkronizuara të Trampolinës me garat e Tumbling dhe Double Mini-trampoline që janë fakultative. Një sistem pikësh përcakton fituesin e përgjithshëm të serive. Duke filluar në vitet 2019-20, seria e Kupës së Botës për herë të parë do të jetë pjesë e garës së kualifikimit Olimpik.

Lojërat Botërore

Ndërsa vetëm ngjarjet individuale të Trampolinës paraqiten në Lojërat Olimpike, Ngjarjet e Sinkronizuara, Tumbling dhe Double Mini-trampoline janë pjesë e programit në Lojërat Botërore, një lojë me katër ngjarje shumëvjeçare për sportet që nuk janë në Olimpiadë.