Prezantimi

Gjimnastët e Trampolinës garojnë në një nga katër kategoritë: Trampolinë Individuale, Trampolinë e Sinkronizuar, DoubleMini-trampolinë dhe Tumbling. Gjimnastët më të mirë shpesh specializohen në dy nga katër disiplinat: Trampolinistët individualë shpesh garojnë gjithashtu në Sinkro, ndërsa disa gjimnastë kryesorë Double Mini marrin pjesë në Tumbling në nivelin botëror.

Trampolinë individuale

Një trampolinë është një pajisje e përbërë nga një shtrat, pëlhurë e fortë e shtrirë midis një kornize çeliku duke përdorur shumë burime çeliku të mbështjellë. Gjimnastët kërcejnë në trampolina gati 30 metra në ajër duke kryer 10 aftësi në rend dhe pa ndalesa. Performanca e lëvizjeve më komplekse, pa devijime nga qendra e shtratit dhe në pikën më të lartë është objektivi kryesor i një rutine trampoline

Trampolinë e sinkronizuar

Trampolina e Sinkronizuar dyfishon argëtimin – dhe rrezikun – e Trampolinës Individuale. Dy gjimnastë kryejnë të njëjtin ushtrim në trampolina të renditura krah për krah. Shtuar kësaj vështirësinë e ruajtjes së kontrollit të përsosur ndërsa kërcehet gati 30 metra në ajër. Është një sfidë unike: të pasqyrosh lëvizjet e partnerit sa më ngjashëm që të jetë e mundur. Në Trampolinën e Sinkronizuar, partnerët duhet të bëjnë të njëjtat elemente në të njëjtën kohë dhe duhet të fillojnë të përballen me të njëjtin drejtim. Sidoqoftë, nuk kërkohet që ato të përdridhen në të njëjtin drejtim.

Tumbling

Një varg i shpejtë dhe i freskët prej tetë elementësh rrotullues – kryhen në një dysheme të veçantë 25 metra të gjatë dhe dy metra të gjerë. Rripi i rrëzimit paraprihet nga një pistë 20 metra, në të cilën gjimnastët vrapojnë për të mbledhur vrullin para se të hidhen në sekuencat e tyre të rrëzimit. Në fund të pistës, dyshekët më të butë të uljes grumbullohen për të thithur ndikimin e finales së madhe të pasimit, zakonisht elementi më i vështirë dhe spektakolar nga të gjithë.

Mini-Trampoline e Dyfishtë

E paepur, Mini-trampolina e dyfishtë është disiplinë për gjimnastikët që mund të kënaqen duke u lëshuar nga një top zjarri. Shtrati i Mini-trampolinës së dyfishtë, një pjesë me kënd, një pjesë të sheshtë dhe i vendosur në fund të një piste të gjatë, është në thelb dy mini-trampolina të bashkuara. Kjo e bën një platformë nisjeje perfekte. Gjimnastët vrapojnë në pistë drejt shtratit të këndshëm të trampolinës dhe e përdorin atë për të katapultuar veten në ajër, duke kryer një numër rrotullimesh dhe / ose kthesash përpara se të bihen në trampolinë dhe menjëherë katapultohen për të kryer një seri të dytë, zakonisht edhe më të komplikuar të rrokullisjet dhe kthesat. Ky element i dytë përfundon në jastëkun e uljes prapa Mini-trampolinës së dyfishtë.