Prezantimi

Programi i Aparateve për Gjimnastët Individual është i përbërë nga katër ushtrime, një me secilën aparaturë: Rreth, top, birila dhe fjongo.

Litar

Bazat: Materiali: kërp ose material i ngjashëm me të. Diametri: Sipas madhësisë së gjimnastes. Ngjyra: opsionale (preferohet ngjyra e ndritshme).

Specifikat: Ushtrimet me litar përfshijnë kryesisht kërcime dhe kapërcim të litarit. Elementë të tjerë si zgjatje, hedhje, rrotullim dhe figura janë gjithashtu pjesë e përbërjeve të litarit. Në ditët e sotme, litari përdoret vetëm në garat e të rinjve (në grupe dhe individuale) dhe në garat e grupeve të të moshuarve.

Rreth

Bazat: Materiali: Plastikë ose dru. Diametri i brendshëm: 80-90 cm. Pesha: Minimumi 300 gram.

Specifikat: Nga të gjitha aparaturat në Gjimnastikën Ritmike, rreethi ofron larminë më të madhe të mundshme të lëvizjeve dhe elementeve, duke çuar në disa nga rutinat më ekspresive dhe origjinale. Rrathët duhet të përdoren në të gjitha nivelet dhe planet gjatë një rutine ndërsa rrokulliset, rrotullohet, hidhet, kapet, tundet dhe qarkullohet.

Top

Bazat: Materiali: Gome ose material sintetik. Diametri: 18-20 cm. Pesha: 400 gram.

Specifikat: Ushtrimet me topa janë nga tradita elegante dhe lirike, me lëvizje të rrjedhshme sesa të shpejta. Topi duhet të qëndrojë në dorën e gjimnastit dhe jo kundër kyçit kur mbahet gjatë performancës. Mbërthimi i topit nuk lejohet.

Birilat

Bazat: Materiali: Dru ose material sintetik. Gjatësia: 40-50 cm e gjatë. Pesha: 150 gram secila

Specifikat: Të ndjekësh lëvizjet e dy birilave është punë e vështirë. Trajtimi i tyre kërkon aftësi të shkëlqyera motorike, koordinim të syve me dorë dhe saktësi të kohës. Birilat janë veçanërisht të njohura me gjimnastë ambidekstrous, të cilët shkëlqejnë në qarqet e kërkuara, tetë figura, hedhje dhe kapje.

Fjongo

Bazat: Materiali: Saten, ose një material i ngjashëm pa farinë. Gjatësia: 6 metër. Gjerësia: 4-6 cm

Specifikat: Shiriti, i cili vjen nga një shkop i lehtë druri, bambu ose tekstil me fije qelqi, është aparati më tërheqës në të gjithë Gjimnastikën. Shiriti është në lëvizje të vazhdueshme gjatë gjithë rutinës, duke krijuar skica të përshkruara qartë në hapësirë, duke përfshirë qarqe, “gjarpërinj” dhe tetë figurash.