Prezantimi

Gjithmonë më të guximshme, gjithnjë e më të larta – gjimnastet kanë qenë gjithmonë novatore, duke u përpjekur të ushqejnë sportin e tyre me lëvizje të reja dhe vështirësi më të mëdha. Përtej medaljeve dhe rekordeve, nderi më i lartë për një gjimnaste është të futë një element që vjen në emrin e saj në Kodin e Pikëve, duke i lejuar ato të lënë gjurmët e tyre në histori.

Kërcime me mbështetje

Amanari

Kur Simona Amanar e Rumanisë debutoi në kërcimet me mbështetje që filloi të mbante emrin e saj në Lojërat Olimpike 2000, ajo nuk mund ta kishte imagjinuar që elementi i saj do të bëhej një nga armët më të fuqishme në Gjimnastikë. Kërcimi Amanar (rrethimi në trampolinë, duart në tavolinë dhe përplasja e bërë me dy kthesa e gjysmë në pozicionin e paraqitjes para uljes) është aq i vështirë sa që mbart një rezultat gjysmë pike më të lartë se shumica e kërcimeve të tjera në Kodin e Pikëve.

Vlera e elementit: 5.8

Produnova

Duhet një guxim për të kryer një Produnova, Kwrcimin më të vështirë në Gjimnastikën e Grave. Gjimnastja vrapon plotësisht drejt tavolinës, duke u nisur përpara dhe duke shkelur tri herë para se këmbët e saj të godasin dyshekun. Yelena Produnova e Rusisë garoi për herë të parë në këtë kërcim në 1999, por ishte aq e vështirë sa kaloi më shumë se një dekadë para se të shihej përsëri. Deri më tani, vetëm pesë gjimnastë e kanë provuar atë në konkursin ndërkombëtar.

Vlera e elementit: 6.4

Jurçenko

Ideja dukej e çmendur, por Natalia Jurchenko e BRSS e ndoqi gjithsesi. Në vend që t’i afroheshin tavolinws duke vrapuar uar përpara, Jurchenko dhe trajneri i saj menduan se çfarë do të ndodhte nëse ajo bënte një xhiro në trampolinë, fluturonte prapa mbi tavolinw dhe përdorte vrullin për të bërë një rrokullisje para se të ulej? Gjëra të mira, siç doli: Kwrcimi  Jurchenko është një nga aftësitë më të njohura në të gjithë Gjimnastikën.

Vlera e elementit: 4.6 për paraqitjen e Jurchenko me një kthesë të plotë.

Paralele e shkallëzuar

Jaeger

Një nga aftësitë eponimale në paralelet e shkallwzuara, gjimnastja lëkundet përpara, lëshon shufrën dhe performon rrotullime në ajër, duke ekzekutuar një salto të plotë përpara se të kapi përsëri shufrën. Jaeger mund të ekzekutohen në një larmi pozicionesh.

Vlera e elementit: D

Tkatchev

Tkatchev, një nga aftësitë klasike të lëshimit në paralelet e shkallwzuara, ishte fillimisht një element i kryer nga meshkujt nw hekurin gjimnastikor. Tkatchev ështw emwrtimi nw nder tw sovjetikut Alexander Tkatchev, i cili u bë gjimnasti i parë që fluturoi prapa mbi shufwr, duke ndarë këmbët në ajër dhe duke rigjetur shufrwn në zbritje. Inovatorët kanë filluar të bëjnë variacione më të vështira të elementit të Tkatchev, duke mbajtur këmbët drejt në fluturim, duke vendosur gishtat e këmbëve në shirit para se ta lëshojnë ose ta kombinojnë atë me një lëvizje tjetër të lëshimit për të fituar pikë vështirësie.

Vlera e elementit: D

Trahu i ekuilibrit

Rrokullisja e plotë prapa gjarpëruese

Gjimnastët kanë bërë rrokullisje në Trahun e ekuilibrit që nga viti 1972, kur Olga Korbut e BRSS guxoi një në Lojërat Olimpike të Mynihut dhe fitoi një medalje të artë si rezultat. Në vitet e fundit, gratë e kanë bërë aftësinë më të komplikuar duke shtuar një kthesë të plotë në element. Rrokullisja dhe përdredhja e bën përpjekjen për të zbritur në një copë druri katër cm në mënyrë eksponenciale më të vështirë, por gjimnastë të caktuar janë megjithatë të njohur për zotërimin e tyre të aftësive. Kur bëhet mirë, ky element është magjik, shpërblehet bukur nga gjykatësit dhe vlerësohet po aq nga audienca.

Vlera e elementit: F për një kthesë të plotë në pozicionin e palosur, G për një kthesë të plotë në pozicionin e paraqitjes.

Kërcimi i unazës ndërprerëse

Mos u mashtroni nga natyra baletike e kësaj aftësie të bukur – është një nga më të vështirat për tu zotëruar në Trahun e ekuilibrit. Nevojjiten reflekset e njw maceje ndërsa gjimnastja kthen këmbët në ajër dhe kthen këmbën e pasme drejt kokës së saj, duke humbur shikimin e trahun gjatw procesit.

Vlera e elementit: E

Ushtrime të lira akrobatike (ULA)

Biles

Akrobacia ka qenë karta e thirrjes e amerikanes Simone Biles që kur ishte e vogël. Megjithatë, ishte një surprizë kur ajo lëshoi elementin e saj unik – një rrokullisje të dyfishtë mbrapa bërë në një pozicion paraqitje me një gjysmë kthesë në fund – në 2013. Gjimnastja që bën Biles zbret aftësinë përpara, që do të thotë se ajo humbet shikimin e dyshemesw para se këmbët te prekin dyshekun.

Vlera e elementit: G

Silivas

Shumë gjëra ndodhin në hapësirën e vogël të kohës që duhet për të kryer elementin qw mban emrin e rumunes Daniela Silivas. Gjimnastja që kryen rrotullimet Silivas dy përplasje dhe dy kthesa midis kohës që lëshon veten në ajër dhe kohës që këmbët e saj godasin dyshemenë. Silivas kryhet në një pozicion të palosur.

Vlera e elementit: H